Stap 3 tot en met 5 van het stappenplan hebben een aanzienlijke invloed op elkaar en het gebruik van participatiemethoden. Deze specifieke stappen zijn niet duidelijk teruggevonden in bestaande literatuur of bronnen. De cruciale verbondenheid van deze stappen wordt ook nergens specifiek benoemd. Daarom is een schema ‘Communicatie- & participatiestrategie’ ontwikkeld dat het beoogde resultaat van deze stappen verduidelijkt. Dit schema is opgesteld op basis van het artikel “Burgerparticipatie 3.0: optimalisatie van digitale participatieplatforms” en het eigen referentiekader met betrekking tot participatie.
Voor de levensstijlen is het model van Motivaction gebruikt. Er zijn echter meerdere modellen die gebruikt kunnen worden, zoals de belevingswereldenmethodiek van BSR en de betrokkenheidsprofielen van Citisens. De overige categorieën zijn geclassificeerd op basis van gangbare uitgangspunten gehanteerd door het CBS, uitgezonderd het thema ‘Geletterdheid’. Deze classificatie is van Stichting Lezen en Schrijven. ‘Factor C’ is een methode die veelvuldig gebruikt wordt om invulling te geven aan de communicatiestrategie.
Het schema maakt zichtbaar dat meerdere thema’s een burger kunnen duiden. Een combinatie van deze thema’s zorgt voor een specifieker profiel. Zo kan iemand van 18-24 jaar een scholier, student of starter zijn. En iemand in deze leeftijdscategorie kan inwonend zijn, maar ook alleen wonen of samenwonen. Deze specificaties zijn helpend om tot een concreter profiel te komen, wat zorgt voor een effectievere communicatie en participatie. Het participatiemiddel kan variëren binnen de niveaus van de Omgevingswet: visie, programma en plan. Een Omgevingsvisie spreekt anders tot de verbeelding, dan een concrete ontwikkeling in de eigen buurt.